חוות בודדים

חוות בודדים
חוות בודדים הינה צורת התיישבות מסורתית שמתקיימת במדינת ישראל עוד מיום הקמתה.
הערכה היא שיש בארץ כ–150 חוות בודדים חלקן וותיקות מאוד וחלקן צעירות יחסית.
צורת התיישבות של חוות בודדים מאפיינת בעיקר את אזורי הפריפריה ובשנים האחרונות רוב החוות החדשות הוקמו בנגב במסגרת תכנית דרך היין.
בדרך היין בנגב מתוכננות 30 חוות בודדים כאשר כיום מאוישות 23 מתוכן.
פרויקט חוות דרך היין החל בשנת 1997 כיוזמה של אריאל שרון כשר התשתיות, רפאל איתן ז"ל כשר החקלאות ושמוליק ריפמן ז"ל ראש המועצה האזורית רמת נגב.
הרעיון נולד מצורך והחלטה ממשלתית לעבות את ההתיישבות בנגב ברוח חזונו של דוד בן גוריון והתבסס על עדויות היסטוריות וארכיאולוגיות מן התקופה הנבטית והביזנטית בהן ידוע על חקלאות אינטנסיבית בכל רחבי הר הנגב ועל גידולי ענבים וייצור יין בפרט.
לפרויקט חוות בודדים בנגב נרתמו רשות שמורות הטבע שאתרה 30 נקודות בהן ניתן להקים חוות וזאת מבלי לפגוע בטבע ובסביבה, רשות העתיקות שבצעה סקרים ארכיאולוגיים תוך הקפדה על שימור השרידים הארכיאולוגיים הקיימים בחוות, קרן קיימת לישראל שעזרה עם התשתיות הראשונות , משרד החקלאות, משרד הביטחון, משרד השיכון, הסוכנות היהודית, מנהל מקרקעי ישראל וכמובן המועצה האזורית רמת נגב.
פרסומים בתקשורת קראו למשפחות המעוניינות בצורת חיים שכזו להגיש את מועמדותן לפרויקט חוות בודדים בנגב ומי שעבר את תהליך המיון קיבל מן המדינה אישור לעלות על הקרקע.
כל חוות בודדים בנגב יכולה לעסוק בחקלאות ותיירות כאשר מקימי החווה מתגוררים במקום. ואומנם אנשי החוות בחרו לעסוק בנושאים שונים - מי בגידול ענבים וייצור יין, מי בגידול פרות וייצור חלב, מי בגידול עיזים או כבשים וייצור גבינות ומי בגידול עצי זית וייצור שמן זית.
בחוות הוקמו צימרים לאירוח, מסעדות, חנויות לממכר התוצרת וכך יוצא שהחוות פתוחות לקהל והמטיילים בנגב יכולים ליהנות מצורת חיים מעניינת זו.
מפתיע ומעניין לראות את השפעתו של פרויקט חוות בודדים בנגב על התפתחותו של הנגב כולו. מאזור שתדמיתו הייתה נמוכה שנים רבות, תחנה בדרך לאילת או גן עדן לאוהבי אתגרים בלבד, הפך הנגב בשנים האחרונות למקום נופש למשפחות, לתיירים ולאוהבי מדבר שמוצאים בו לצד נופים בתוליים ופראיים גם מקצת ממנעמי החיים - וכך הופך הנגב אטרקטיבי מעניין ומיוחד.
צד מעניין נוסף שקורה בנגב בשנים האחרונות הוא " הגילוי" שאפשר גם לגור בנגב, שאיכות החיים הולכת ומשתפרת וזהו מקום מצוין לגדל בו ילדים. משפחות רבות עוברות היום לנגב וקשה למצוא מקום פנוי בשכונת נווה בוקר של מדרשת בן גוריון, קיבוץ טללים או היישוב הקהילתי אשלים – הזקן סוף סוף רווה קצת נחת.
לאחרונה מעיבה עננה על פרויקט חוות בודדים בנגב, פרקליטות המדינה, בניגוד למספר החלטות ממשלה ומעורבות ועידוד של משרדי ממשלה רבים במשך השנים, החליטה להוציא צווי פינוי נגד חלק מן החוות בתואנת של " המדינה טעתה בדרך שבה אפשרה לפרויקט להתבצע " ואנו אנשי החוות צריכים לשלם את המחיר. בשיתוף עם המועצה האזורית רמת נגב הגשנו בג"ץ נגד מנהל מקרקעי ישראל והפרקליטות המייצגת אותם ובו ביקשנו מבג"ץ לחייב את המנהל והפרקליטות לעמוד בהתחייבויות המדינה כלפינו.
כמו כן יחד עם חבר הכנסת ישראל חסון העברנו תיקון לחוק שיאפשר הסדרת חוות הבודדים בארץ כולה והקמתן שלחוות בודדים נוספות בנגב.
לאחרונה החל באזור מצפה רמון ומכתש רמון פרויקט שפת מדבר. חוות בודדים שבחלקן כבר נשתלו כרמי הענבים והזיתים ובהמשך יתווספו גם הפרויקטים התיירותיים. הרעיון כאן הוא שהעיירה מצפה רמון תהייה המרכז והבסיס של חוות בודדים אלו ותהנה מן הפריחה הכלכלית והתיירותית שתגיע בעקבותיהן.